Peter Clausen Wrang var født på Als i 1913. Han var elev på Ollerup Gymnastikhøjskole som ung, hvor han var elitegymnast og med på flere udenlandsrejser.
I 1941 blev han gift med Dorrit Hansen, der var fra Ørsted på Nordfyn. De blev gift i Egense Kirke. Samtidig købte P. C. Wrang en frugtplantage og et hus ved Skovsbostrand (Rantzausmindevej 9), og han begyndte så småt at producere æblemost. I Rantzausmindeområdet var der på det tidspunkt flere store æbleplantager.
At udnytte æblerne til most, begyndte først at slå igennem sidst i 30erne, hvor man kunne se, at der var stort spild af frugt. Peter Clausen startede som nævnt i det små, og i den første tid foregik fabrikationen i villaens kælder. Senere blev der bygget en produktionsbygning, og efterhånden som det gik fremad, og efterspørgslen blev større, blev der sidst i 50erne udvidet med endnu en bygning. Tilbygningen var på i alt 400 kvm. – en lagerkælder på 200 kvm., og en tappe- og pressehal på 200 kvm. Samtidig kom der en ”grav” ude ved vejen, hvor æblerne kunne læsses af, og hvorfra de blev skyllet og transporteret ind i huset.
Der var omkring 4 fastansatte, og en del damer fra lokalområdet havde sæsonarbejde i mosteriet.
En af de fastansatte var Peter Nielsen, der var kældermester. Han boede i Skovsbostrand, nede ved vandet, og blev kaldt Peter Bornholmer. Æblerne blev presset i store maskiner, og heri lå der nogle lærredsstykker, som saften blev siet igennem. Når dagens arbejde var slut, tog Peter Bornholmer alle stofstykkerne med i sin trillebør på vejen hjem, og hængte dem til tørre på rækværket ind til plantagen. Om morgenen, når han gik på arbejde igen, tog han klædestykkerne med tilbage, så var de klar til brug igen. Det fortælles, at der var en kraftig sur/sød duft af æbler i området i den periode.
Æblemosten blev fortrinsvis solgt i det sydfynske område, men var kendt i hele landet. Fabrikanterne af æblemost havde fået indført, at guldhornet blev deres symbol på kvalitetsmost. Og et guldhorn prydede da også etiketterne på Skovsbo Most.
På arkivet har vi et par af de originale falsker - dog uden indhold!
Luftfoto fra 1958, optaget af Sylvest Jensen
I 1961 kom en stor delegation fra Kivik i Skåne på besøg. I denne egn af Sverige er der mange frugtplantager. I 1957 havde man indført ”Æblemostdagen”, der var et reklamefremstød for æblemost over hele landet. En kortege af biler kørte landet igennem, og kom også forbi Skovsbo.
P. C. Wrang var en vellidt mand, og i en periode var han medlem af Egense Menighedsråd.
I 1978 solgte han Skovsbo Most til bryggeriet Albani, og produktionen stoppede i Skovsbostrand. Først i 80erne byggede familien et hus lidt nede ad vejen i Skovsbostrand, og plantagen og beboelseshuset blev solgt. Plantagen blev ryddet, og der blev bygget 28 lejligheder på området.
Peter C. Wrang døde i august 1988, og hustruen Dorrit i 2000. De blev begravet på Egense Kirkegård. De havde to døtre.
Vil du vide mere?
Er du sulten efter mere lokalhistorie fra Egense og omegn?
I arkivet i sælger vi både den "gamle Egensebog" og den nyere bog om Egense, skrevet af Anton Jørgensen. Og vi har endvidere Egensefilmen til salg på DVD.