Skovsbo
Skovsbovej ud for nr. 191
Beskrivelse efter Trap Danmark, Svendborg Amt (1957), Egense sogn, s. 679)
"I Skovsbo har muligvis i middelalderen ligget en hovedgård. 1423 skrives væbneren Jep Herlufsen (Brymle?) af Skovsbo. Det er formodentlig denne tidligere hovedgård, som indtil 1688-matriklen var en bondegård (under Hvidkilde) på ikke mindre end ca. 25 tdr. hartkorn foruden godt 3 tdr. hartkorn skov. Efter 1688-matriklen nedsattes dens hartkorn til ca. 16,5 td, skoven (til 32 svins olden) iberegnet.
Umiddelbart vest for Skovsbogård i Skovsbo har der indtil ca. 1936 ligget et voldsted (almindeligvis kaldet "Bremerholm") som bestiod af en rund banke, omgivet af en oprindelig vandfyldt grav. Om anlæggets nøjagtige dimensioner hersker der usikkerhed. Så vidt vides blev der ikke ved sløjfningen fundet murværk i banken, der formodentlig har været en middelalderlig motte beregnet til at bære en træbygning."
Her ved kysten, lige ved sognegrænsen til Sct. Jørgens sogn, opstod der sidst i 1800 et lille samfund, hvor det stort set kun var folk med tilknytning til søen, der boede. Husene var små og matriklerne ligeså. Ikke som i Troense, hvor man havde store grunde og kunne dyrke frugt og grønt, samt have husdyr. Jeg har prøvet at beskrive historien om Skovsbostrand. Det er ikke let. Der er ikke noget beskrevet i forvejen. Der er kun protokoller med ejendomsoplysninger, folketællinger og kirkebøger, at ty til. Fortællingen er på ingen måde fyldestgørende, der kunne være mange flere detaljer, men her er hvad jeg har valgt, og har kunnet finde ud af, og det koncentrerer sig om tiden fra udskiftningen af Skovsbo til lige efter århundredskiftet.
Alle matrikelnumrene her i Skovsbostrand er noget med 17 – og så efterfulgt af bogstaver. De er ikke lette at følge i protokollerne. Nogle har skiftet betegnelse, og andre er blevet solgt ud i små lodder og slået sammen med andre og noget er nedlagt.
Oppe i Skovsbo by er der stadig også matrikelnumre med 17. Der, hvor smeden boede, som vi hører om lidt senere, er grunden på hjørnet af Skovsbovej og Egense Kirkevej, ved siden af Skovsbogård. En stor trekantet grund, der har matrikel 17a i dag.
Vi starter med Skovsbostrand 8, matr. 17c, et af de huse, der er udflyttet fra Skovsbo.
Huset står som opført i år 1800, og om det har været nyopført, eller flyttet fra Skovsbo, kan jeg ikke se. Men i 1783 fæster landsoldat Jens Nielsen det hus i Skovsbo, som hans far havde før ham, og der bliver lavet aftale om aftægt. – Jens Nielsen var smed og husmand. Da han døde i året 1811 ses i skiftet, at der er tale om en udflyttet gård fra Skovsbo.
Ned over grunden løber en lille bæk, der kommer fra Egebjerg Mose lidt længere oppe mod Skovsbo. Denne lille bæk har været stor nok til, at smeden har kunnet udnytte vandkraften til noget af sit værktøj.
Efter Jens Nielsen kom der flere smede og husmænd, den sidste smed der fæster er Niels Jensen, der fæster matr. 17 i 1842. I 1856 frikøber han ejendommen fra baroniet Lehn.
Samme år, 1856 bliver matriklen delt i to, og kommer til at hedde 17c og 17b.
Skipper Hans Holm køber den matrikel, der hedder 17b og opfører et hus derpå. Det hus, der i dag har betegnelsen 17b, er Rantzausmindevej 7a, på hjørnet ved Skovsbostrand. Det er dog opført meget senere.
I 17c, eller Skovsbostrand 8, kom der flere smede efter Niels Jensen, indtil 1916 hvor det er en styrmand, Aage Stilling, der overtaget huset. Han havde det indtil 1933, hvor han solgte til den tyske forfatter Bertold Brecht, der boede her i Skovsbostrand til 1939. – Det vil Jens fortælle nærmere om når vi går om til huset.
Som jeg ser det, er det starten på Skovsbostrand med Hans Holm, der købte grund i 1856.
Hans Holm hed også Bölk, men brugte ikke det sidste navn. Han var født i Marstal i 1822. Moderen var gift, men havde et udenægteskabeligt forhold til en sømand, der hed Bölk. Deraf navnet.
Efter sit giftemål med Karen fra Fjellebroen flytter de hertil. Holm havde en skonnert, der hed ”Immanuel”, og med den sejlede han med gods på Østersøen indtil 1877. De fik 4 børn, de to døde. Den ene datter blev gift med lærer Asmussen i Egense Skole, og den anden datter, Cathrine Elisabeth blev gift med skipper Rasmus Hansen. Ham hører vi mere om.
I 1879 sælger Holm hus og noget af jorden. Der er allerede udstykket en del parceller. Han sælger til sømand Schytt, og i den forbindelse kan vi se i skødebogen, at det er Holm, der har opført huset. Schytt døde imidlertid allerede i 1886 og hans kone kommer til at sidde i uskiftet bo i nogle år. I 1889 sælger hun ejendommen tilbage til Holm, men får ret til at blive boende hele sin livstid.
Holm udstykker en lille parcel, der hedder 17i, men bliver ændret til 17ac, og det er Skovsbostrand 25. Det lille hus, der ligger lige midt i det hele.
Huset hedder i folkemunde Holmhuset. Her boede Holm og Karen, til 1903 hvor de flyttede til Egense skole hos datteren, hvor Karen døde i 1905 og Holm i 1907.
I 1872 flyttede skipper Rasmus Hansen og hustru Cathrine Elisabeth ind i Skovsbostrand nr. 37. Det var svigerfar, Hans Holm, der solgte en parcel til dem, og Rasmus Hansen opførte huset. Det er det hus, vi står ved.
1872 var også året for den store stormflod i november måned, hvor store dele af det sydlige Danmark var dækket af vand. Også her omkring det sydfynske øhav. Vi har dog kun få beskrivelser fra vores område. Det fortælles, at vandstanden var omkring 7 fod over dagligt vande. Det er omkring 2 meter. Inde i Svendborg, i Kullinggade, stod vandet op til vindueskarmene. Så området her ved Skovsbostrand har også været ramt.
I 1888 tog Rasmus Hansen og Hans Holm sammen med andre søfolk initiativ til at få bygget kirkeskibet Kandace. Det blev bygget ved Rasmus Hansens bror i Fjellebroen, men det var Holm, der lavede rigningen. Det blev hængt op i Egense kirke i februar måned. Vinteren var den tid, hvor søfolkene ikke var på havet.
Så begynder der at komme lidt mere gang i tilflytningen til området. Det er fiskere og sømænd, der flytter til. Der bliver solgt små matrikler og bygget huse.
Ved folketællingen i 1890 er der registreret 4 familier i Skovsbostrand.
I 1903 køber de to brødre, Christen og Hans Hansen, der senere tog efternavnet Møller, Holm-huset. En tredje bror, Niels Møller, boede også i området.
De var kvaseskippere, og her må vi lige have lidt forklaring. En kvase er et tomastet skib, med sejl og motor. Lasten er indrettet som dam (Hyttefad), hvor man opbevarede de levende fisk. Kvaseskipperne sejlede rundt til øerne og havnene, som Fjellebroen, Ballen og i Smålandsfarvandet og opkøbte levende fisk. Når lasten var stor nok, sejlede de til større byer, ved Østersøen, eller Oslo, og solgte fisken. Ikke alle fisk er egnet til den transport. Ålen er en af de gode, og derfor hed det også ålekvaser. Sild egner sig slet ikke. De kan ikke overleve.
Møller-sønnerne var født i Lehnskovhuse, hvor familien boede i et fæste-hus, men var flyttet til Rantzausminde. De var hver især ejere af flere kvaser. Christen havde 2 der hed ”Johanne Marie” ” Den nye prøve”, og ”Heimdal”. Niels havde 5, bl.a.” Clausens Minde”, og Hans havde 2,” Lykkens Håb” og ”Karoline Marie”. – Kvasefarten ophørte omkring i 30erne hvor det ikke længere var rentabelt.
Hans Møller blev over 90 år, og et interview i avisen i anledning af denne runde fødselsdag, er bevaret, heri fortæller han bl.a. om stormfloden i 1872 hvor de boede i Lehnskovhuse, og der er også skildringer om livet til søs. Artiklen har været slået op i vores Facebook, hvor man kan finde den ved at søge på Hans Møller.
Hans og Christen Møller boede i nr. 27 og 31, de to sammenbyggede huse. det ene, nr. 27, har været revet ned og nyt bygget i 2014. De to brødre ejede også nr. 25. Holm-huset. I 1905 lejer de huse ud til toldvæsenet, der skulle bruge det til en rorsbetjent, med bolig og have og uopsigeligt i 20 år.
I 1925 bor der en overtoldbetjent i nr. 23, der er opført i 1904 og nabo til nr. 25. Senere var der også en tolder i Lehnskov. Tolderens opgave var at holde øje med trafikken ind til Svendborg og give melding til toldvæsenet der, hvis der var noget, der skulle undersøges. Hvor længe det fungerede ved vi ikke, men i hvert fald indtil i 50erne.
I 1906 er en lods, Georg Markussen, flyttet til Skovsbostrand, i nr. 14. Grunden købte han af Lars Jensen, der udstykkede den fra Skovsbostrand 8, for 400 kr. og da betalingen var faldet kontant, havde Markussen tilladelse til straks af påbegynde byggeriet.
Ved samme lejlighed solgte Lars Jensen en grund, Rantzausmindevej 1, til en former fra Svendborg. For en gangs skyld ikke en sømand.
Lodserhvervet den gang var et privat erhverv. Lodsen blev aflønnet fra de skibe, han gjorde tjeneste på. Senere gik det over til at blive statsejet, og i dag er det vist igen på private hænder, dog lidt anderledes end i gamle dage. Det fremgår dog af skødeprotokollen, at Marineministeriet er involveret i noget økonomi, der er tinglyst, så en relation har der været.
Der har været god brug for lods i farvandet her ligeud for, med stærk strøm, indsnævret mellem Iholm og Tankefuld, samt dødemandsgrunden.
Markussen må have været svagelig, for allerede i 1906 døde han, og enken solgte ejendommen til lods Lars Johan Carlsen. Omkring 1920 flytter lods Carlsen hen på den anden side af Tankefuldskoven, hvor han opfører Restaurant Tankefuld, og hvor han også tager bolig.
Der kunne nævnes mange andre skippere og søfolk her. Flere har haft egne skibe, andre har lavet partsrederier. Mange af dem var i familie med hinanden. Også lidt længere ude af kysten, Fiskophuse eller Rantzausminde, var der kvaseskippere.
En løs optælling i folketællingen 1916 viser ca. 15 mænd, med tilknytning til søen, som skippere, styrmænd, matroser og andet.
En af de skippere, der skal nævnes, er P. Clausen.
Niels Peder Oluf Clausen blev født i Rantzausminde i 1875, hvor hans far, kvaseskipper Christian Clausen havde giftet sig med enken efter en anden skipper, Johansen.
Han blev gift med Anne Henriksen fra Tved, og i 1906 købte han en parcel af matr. 17c hvor han opførte et hus helt nede ved kysten. På jorden op mod Rantzausmindevej var der frugtplantage.
Når Clausen ikke var ude at sejle, var han aktiv i det lokale samfund. Han var medstifter af Egense Sømandsforening i 1924, og var formand for foreningen i mange år. Han var aktiv i politik som konservativ, og var medlem af Egense Sogneråd fra 1925 til midt i 40erne. Clausen var en del af en af de mere dramatiske situationer i sognerådet.
Husmand Anders Christensen, venstremand, fra Ærtevej i Egense havde været sognerådsformand i omkring en menneskealder og så ikke for sig, at det ikke skulle fortsætte ved valget i 1933. Her blev også valgt murer Rasmus Brandt fra Fiskop, socialdemokrat, gårdejer August Thomsen fra Skovsbo, radikal. De to gik i alliance med skipper P. Clausen, konservativ, og pegede på greven fra Hvidkilde, der også var konservativ, til at være sognerådsformand. Det fik de gennemført med ganske lille flertal, hvilket Anders Christensen blev så fornærmet over, at han meldte sig ud af det hele dagen efter.
Sammen med halvbroderen Hans Johansen fra Rantzausminde, og de tre brødre Møller havde Clausen i mange år et samarbejde, der gik ud på, at de var solidariske og deltes om det, hvis der var en der var uheldig, at fiskene døde under transporten.
Da Clausen havde sejlet til søs i en snes år, gik han i land, og overlod til andre skippere at stå for sejladsen. I 1935 havde Hans Rasmussen købt ”Enigheden” men efterhånden ebbede det ud med kvasesejladsen. I flere år lå skibet ved en bøje ud for Rantzausminde, men i 1957 blev det hugget op.
Det var noget af historien om Skovsbostrand. Der kunne fortælles meget mere. Vi har slet ikke nået at høre om flere udstykninger og byggerier op gennem 30, 40 og 50erne. I dag er der ikke meget fri jord tilbage af det areal, hvor smeden Jens Nielsen flyttede ned omkring år 1800.
I løbet af efteråret vil en version af dette blive lagt på arkivets hjemmeside, med omtale af flere personer og kildehenvisninger.
Kilder:
Skøde protokoller og Realregistre
Historiske kort
Folketællinger
Kirkebøger
Avisartikler
”Kvaser og kvasefart fra Drejø og Svendborgsund”
Laila Neumann Juni 2024
Rasmus Hansen var ikke skibsreder, som man ville sige i dag, han var skibsejer. Han havde den tomastede jagt Lovise, bygget i 1830 i Troense. Med den sejlede han fra Stevns Klint til Sct. Petersborg med kridt. Det var en farefuld, men også givtig forretning, der stod på indtil 1892 hvor han solgte Lovise til styrmand Gammelgaard fra Troense til 6800 kr. Rasmus Hansen gik i land, I 1894 solgte han ejendommen til styrmand Thomas Nielsen, endvidere fulgte nabogrunden med. og familien flytter ind til Frederiksgade i Svendborg, hvor de driver hotel og restaurant i nogle år, før de flytter til København, hvor flere af deres børn boede. De havde fået 11 børn.
Huset, nr. 37, har siden Thomas Nielsen købte det i 1894 været i samme families eje. I dag er det efterkommere, der ejer det. De bor i Nordsjælland, og bruger huset som sommerhus. Der er planer om nænsom renovering. Og det spændende er, om der gemmer sig malerier på nogle vægge. Rasmus Hansens ældste søn, Hans Holm, blev uddannet dekorationsmaler. Han bosatte sig i Rudkøbing, og har bl.a. lavet en del malerarbejde på Tranekær, men også i forældrenes hus har han lavet malerarbejde, ved vi fra et interview med ham, der er gemt på Langelands Museum.
Det var ikke altid, at det gik godt for skipperne. I bogen ”Kvaser og kvasefart fra Drejø og Svendborgsund” fortælles det, at i 1890 havde Christen Møller mistet sit skib, ”Lykkens Håb” på Sjællands Rev, og han stod uden skib og penge. Han gik til skibsbygmester Ring Andersen, der sagde, ”Jamen, så må vi jo have bygget et skib til dig”. Det blev kvasen ”Johanne Marie”.
Jeg prøvede at søge i de gamle aviser efter forliset på Sjællands Rev, men fandt ikke lige det forlis, men der var mange forlis på det sted. Det har åbenbart været et farligt område.
Efterkommerne fra de tre brødre blev også søfolk, og bosatte sig her i området. På Rantzausmindevej 21 boede Christian Møller. Han havde først en torskekvase, og senere fragtskibe, det sidste ”Hanne Møller” som han havde indtil 1969. Udover at være skipper med eget skib, var Chr. Møller sognerådsformand i Egense i perioden op til kommunesammenlægningen i 1970.
Men tilbage til husene.
Skovsbostrand
Skovsbostrand 11.sep 2024
Bakkehuset
Egense sogn var et landsogn, med gårde og huse. Ved kysten var der flere husmænd, der også var fiskere. Det var faktisk baronen på Hvidkilde, der udtænkte det i forbindelse med udskiftningen i 1806. Han syntes selv, det var genialt. De mennesker, der kom til at bo her ved kysten, ved denne fiskerige strand, ville altid kunne ernære sin familie. Det var enestående i dette land. Sådan er det beskrevet i udskiftnings-protokollen.
At parcellerne var mindre, og udbyttet ringere end længere inde i landet, nævnes der ikke noget om.
Sognet bestod af 2 landsbyer, Egense og Skovsbo. Egense var på en måde “hovedbyen”, det var her kirke og skole var.
I Egense sogn er der 4 ejerlav, der er der, hvor matrikelnumrene er beskrevet.
De to største er Egense By, og Skovsbo By. De to små er Hvidkilde Hovedgård og Lehnskov.
Efterlandboreformerne sidst i 1700 skete der udskiftninger, og her i sognet var det Skovsbo, der blev udskiftet først, i 1785, og senere, i 1806 Egense.
Desværre har det ikke været muligt at finde udskiftningsprotokollen for Skovsbo.
I dag befinder vi os i ejerlav Skovsbo. Grænsen mellem de to lav er den bæk, der kommer fra Paulinelund, ved Efterskolen og ned til stranden. I den anden ende af sognet er grænsen på Egense Kirkevej. Huset på højre side er Skovsbo, og det på venstre side er Egense.
Vi har omdelt nogle matrikelkort over Skovsbo, gældende fra 1859 til1909. Det er et overskueligt kort. Kortene kan findes på siden Historiskekort.dk
Når vi ser på kortet over Skovsbo fra 1810 ser det ud til, at omkring 18 huse er blevet udskiftet. Det er ikke gårde, der er flyttet ned til stranden, det er huse, og det betyder også at der ikke er så meget jord til. Så for de fleste af de husmænd, der boede her langs kysten, har det været nødvendigt både at være husmænd og fiskere. Nogle af dem havde også indskrevet i fæsteaftalen, at de skulle foretage flere sejladser om året ud til øerne Skarø og Drejø.
Udoverden jordlod de fik ved stranden, fik de også andel i et fælleslod, matrikel 43 og 46, som er mose/skov område. Der havde de tilladelse til græsning og tørveskær. Denne ret står fortsat tinglyst på flere af ejendommene.
Iden gældende kommuneplan er området her beskrevet sådan: og jeg har plukket lidt.
“Kulturmiljøet Rantzausminde husmandsudstykning rummer en række vel bevarede husmandssteder, der blev udstykket ved udskiftningen omkring 1800 og indgår i dag i et nyere villakvarter.”......
“...Den oprindelige bebyggelse fra husmandskolonien ligger som perler på en snor og jævnt fordelt langs Rantzausmindevej. Området strækker sig fra Højensvej i vest og til Tankefuldskoven mod øst.”...
”Det er byrådets mål, at:
kulturmiljøet Rantzausminde husmandsudstykning bevares og synliggøres som eksempel på en husmandskoloni etableret på marginaljorderne vedkysten,”.......
Det er de ord, politikerne skal forholde sig til, alligevel er der i de seneste år give tilladelse til nedrivning af flere af de gamle ejendomme. Vi har fra Egense-Rantzausminde Lokalhistorie gjort indsigelse, men det ændrede ikke noget.
Nogle af husene er brændt -jeg husker i hvert fald 2, der er brændt i de år, hvor jeg har boet her. Så perlerækken af huse er blevet lidt tyndere.
At husene ligger som perler på en snor er et ganske godt billede. Alle huse – bortset fra netop Bakkegården, der har gavlen ud mod vejen – ligger med den langeside ud mod vejen, de fleste med hovedindgangen midt på huset. -måske for at beskytte sig mod vestenvinden.
Hvad der har været på markerne her ved Skovsbostrand og Tankefuld før udskiftningen, er det ikke let at få styr på. Det har været baroniet Lehn, der har ejet jorden, og der er 3-4 huse, der står som opført i 1777. Det er dog på ingen måde garanti for, at de er så gamle. Men det skyldes det faktum, at man ikke har kendt det rigtige årstal.
På flere af ejendommene er det tinglyst, at Baroniet Lehn forbeholder sig ret til ørredfisker og sivskær i ferske vande, og den klausul har fulgt skøderne langtop i tiden. Det var en fast tekst, som Baroniet satte ind i alle salg af fæsteejendomme, uanset om det var udsigt til et vandhul. Jeg har søgt i fæsteprotokoller, men det ser ikke ud til, at der har været fæste ejendomme før udskiftningen fandt sted.
Bortset fra skoven Tankefuld, havde området her ikke noget navn. Førstegang vi støder på navnet Fiskophuse er i folketællingen 1801. I1845 ser vi første gang navnet Rantzausminde, og Skovsbostrand dukker op første gang i kirkebogen i 1875, da skipper Rasmus Hansens datter bliver døbt. Og i folketællingen 1890 er det første gang, der står Skovsbostrand. I en skødeprotokol er jeg også stødt på navnet Skovsbo Strandhuse.
Det ene af de huse, der står som opført i 1777 er Bakkehuset, Rantzausmindevej 15. I 1787 boede husmand Søren Sørensen i Skovsbo by, og i 1801 bor han i Fiskophuse. I fæsteprotokollen kan vi se i1811, at hans søn, der også hedder Søren Sørensen, overtaget fæstet af matr. 40 Skovsbo by efter faderen. Og det er Bakkehuset.
Hvornår far Søren fæstede huset, om det var i Skovsbo, kan vi ikke se. Men meget tyder på, at huset er flyttet ud fra Skovsbo, måske endda fysisk, så det er samme hus.
Huset fortsætter som fæstehus, hvor sønnen overtager efter faderen, eller der er en, der gifter sig med enken, og dermed bliver nyfæster. Det var ikke så usædvanligt.
I1875 er det Hans Sørensen, der er fæster, og han frikøber huset fra baroniet Lehn.
I1897 sker der noget. Nu er det en frøken Serina Petersen, der køberejendommen til sommerbolig. Og hvem er så Serina. Det var ikke så sædvanligt i 1897 at en frøken køber en landejendom til sommerhus.
Serina Petersen var født på Sjælland, men var flyttet til Svendborg, hvor hun først var ansat på Højskolehjemmet, og siden overtog det som ejer. Det var et hotel/pensionat
og mødested. Hun var også aktiv politisk som medlem af Venstre, og stillede op ved
valget til byrådet i 1913 men blev ikke valgt.
I1920 annoncerede hun med salg af en villagrund. 14.000 til 20.000kvadrat alen,
sælges for 1 kr. Pr. Kvadrat alen. En af de smukkeste og mest henrivende beliggende villagrunde ved Svendborg. Let og lige behageligt tilgængelig for biler, motorbåd eller pr. Bane.
Af salgsannoncen kan vi se, at hun kaldte huset Faurboel. Det ord kendte jeg ikke, og søgte for at finde ud af, hvor det kunne stamme fra. I en gruppe for slægtsforskere fik jeg svaret: Faur betyder fager, smuk. Boel betyder et stykke jord, eller et sted. - Altså Smukt sted. - Det er jo ikke helt ved siden af.
Serina Petersen flyttede til Skodsborg, hvor hun købte Hotel Øresund og hun blev også bestyrer af biografen i Skodsborg som hun drev i mange år.
Den annonce så Ernst Becker, og han købte ejendommen for 50.000 kr. Der var 3 tdr. Land jord til.
Ernst Becker var født i nærheden af Odense. I avisomtalen af handlen står der, at han var farmer i Rhodesia. I folketællingen for 1921 står der også, at sidste opholdssted var Afrika. Vi kender desværre ikke nærmere omstændigheder, men det ser ud til, at han i hvert fald har haft noget hønseri, idet han på et tidspunkt annoncerer med, at han sælger rugeæg.
I1930 sælger Becker huset til læge Peter Emil Jørgensen i Svendborg.
Hanbeholdt dog noget af grunden, der kom til at hedde matrikel 40a,Rantzausmindevej 21. Huset her er opført i 1930, og i folketællingen1940 er Ernst og Carna Becker tilmeldt denne adresse.
I1945 solgte Becker dette hus til skibsfører Christian Møller.
Så nu vil Peter Witt, der bor her fortælle videre.
Af Laila Neumann